Rosalie Allard-Massicotte, Hassan Chadjaa et Mariya Marinova
Article de revue (2017)
Document en libre accès dans PolyPublie et chez l'éditeur officiel |
|
Libre accès au plein texte de ce document Version officielle de l'éditeur Conditions d'utilisation: Creative Commons: Attribution (CC BY) Télécharger (199kB) |
Abstract
Phenolic compounds are important inhibitors of the microorganisms used in the Acetone-Butanol-Ethanol (ABE) fermentation. The degradation of phenolic compounds in a wood pre-hydrolysate, a potential substrate for the production of ABE, was studied in this article. First, physicochemical methods for detoxification such as nanofiltration and flocculation were applied and the best combination was selected. With a flocculated sample, the concentration of phenolic compounds decreases from 1.20 to 0.28 g/L with the addition of a solid laccase at optimum conditions, which is below the phenolic compounds limit of inhibition. This results in an increase in butanol production, more than double, compared to a pre-hydrolysate non-treated with laccase enzymes.
Mots clés
phenolic compounds; detoxification; butanol; pre-hydrolysate; laccase enzymes
Sujet(s): |
1800 Génie chimique > 1800 Génie chimique 2300 Combustibles et technologie de l'énergie > 2303 Autres sources d'énergie (combustibles solaire, éolien, etc.) 5400 Biochimie > 5400 Biochimie |
---|---|
Département: | Département de génie chimique |
Organismes subventionnaires: | CRSNG/NSERC, BioFuelNet Canada |
Numéro de subvention: | 437803-12 |
URL de PolyPublie: | https://publications.polymtl.ca/4218/ |
Titre de la revue: | Fermentation (vol. 3, no 3) |
Maison d'édition: | MDPI |
DOI: | 10.3390/fermentation3030031 |
URL officielle: | https://doi.org/10.3390/fermentation3030031 |
Date du dépôt: | 09 mars 2020 14:06 |
Dernière modification: | 28 sept. 2024 08:52 |
Citer en APA 7: | Allard-Massicotte, R., Chadjaa, H., & Marinova, M. (2017). Phenols removal from hemicelluloses pre-hydrolysate by laccase to improve butanol production. Fermentation, 3(3). https://doi.org/10.3390/fermentation3030031 |
---|---|
Statistiques
Total des téléchargements à partir de PolyPublie
Téléchargements par année
Provenance des téléchargements
Dimensions